Sedeldetektor

En sedeldetektor är ett hjälpmedel för att hitta falska sedlar. Med hjälp av en UV lampa i en sedeldetektor kan du granska sedlarnas äkthet. För att få reda på hur pass äkta en sedel är gäller det att titta efter vissa specifika kännetecken. Du kan hitta guider för hur du känner igen oäkta sedlar på nätet bland annat på Riksbankens hemsida http://www.riksbank.se/sv/Sedlar-och-mynt/Falsk-eller-akta-sedel/

Om du hittar en oäkta sedel så ska du försöka komma ihåg varifrån du fick sedeln och göra en polisanmälan. Att medvetet handla med falska sedlar är straffbart och även innehav av falska sedlar kan vara straffbart om man har som avsikt att sprida dem.
Det finns många olika typer av sedeldetektorer i olika prisklasser. Allt från minimala sedeldetektorer som du kan hänga i nyckelknippan till större och mer pålitliga detektorer som du kan ha till exempel i butikskassan.

Prismässigt varierar sedeldetektorer rejält. Vill du ha en liten smidig Sedeldetektor för personligt bruk kan du hitta det för så lite som 50 kronor. En större och mer professionell sedeldetektor kostar från ett par hundra kronor till ett par tusen kronor. Vilket behov du har beror på vilken mängd kontanter du hanterar i din verksamhet.

För att hitta en sedeldetektor billig kan du söka efter priser online. Du kan hitta billiga och enkla varianter hos bland annat Kjell och Company.