Godkända kassaregister

Den 1 Januari 2010 trädde började den nya lagen angående kassaregister att gälla. Företagare som tar betalt för sin verksamhet i kontanter eller med betalkort är skyldiga att införskaffa ett enligt skatteverket godkänt kassaregister. Vissa näringsverksamheter är undantagna så som taxi-verksamhet, torghandel och sms-betaltjänster.

Ett godkänt kassaregister ska inkludera följande. En kontrollbox som ska avläsas av skatteverket. Kontrollboxen ser till så att kundens kvitto får en unik kod som också validerar så att kundens kvitto är äkta. Vidare så ska alla köp sparas på ett journalminne och betalmedel ska ingå i kassans kassarapport.

Om man inte har ett godkänt kassaregister så kan man drabbas av böter under ett av skatteverkets tillsynesbesök. En tillsyn kan komma utan förvarning men tänk på att kontrollantera alltid måste kunna visa upp legitimation från skatteverket. Om man inte har ett godkänt kassasystem så kan man bötfällas på ett belopp på 10000 kronor. Samma sak gäller om man inte erbjuder kunderna ett kvitto.

Lista på godkända kassaregister hos skatteverket.

Skatteverket har en lista på godkända kassaregister på deras hemsida. Deras lista uppdateras hela tiden vilket gör så att man inte kan länka till den eftersom adressen ändras. Därför finns här instruktioner för hur du hittar listan.

Gå till http://www.skatteverket.se/

  1. Tryck på fliken Företag & organisationer
  2. På vänster navigationsfält klicka på kassaregister
  3. När sidan har öppnat sig titta på högermenyn och scrolla ner till Övrigt
  4. Där finns det länkar till olika pdf filer bland annat ” Lista över tillverkardeklarerade kassaregister” och ” Lista över certifierade kontrollenheter”

Nu är det bara att jämföra om olika tillverkare så som Casio, FDT, Sharp, Visma och vectron och se vilka avderas modeller som är godkända kassaregister.